Bieszczadzki Zespół Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy w Ustrzykach Dolnych
- Technikum
- Zasadnicza Szkoła Zawodowa
- Zaoczna Policealna Szkoła dla Dorosłych
- Technikum Uzupełniające
38-700, Ustrzyki Dolne
Telefon: 13-461-14-47|www.bzsz.pl
bckuustrzyki@interia.pl
Kierunki
- technik hotelarstwa
- technik żywienia i usług gastronomicznych
- technik organizacji usług gastronomicznych
- sprzedawca
- kucharz małej gastronomii
- fryzjer
- cukiernik
- mechanik pojazdów samochodowych
- elektromechanik pojazdów samochodowych
- opiekun osoby starszej
- kucharz
„Do tych należy jutrzejszy dzień, co nowych pragną zdobyczy”.
Powiat bieszczadzki to jeden z najpiękniejszych regionów Podkarpacia. Leży w południowo-wschodniej części Polski na styku trzech granic: polskiej, słowackiej i ukraińskiej. Na obszarze dotkniętym wysokim bezrobociem słowa A. Asnyka stały się mottem przewodnim działań Bieszczadzkiego Zespołu Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy w Ustrzykach Dolnych (ul. Przemysłowa 16, 38-700 Ustrzyki Dolne, tel./fax 13 461 14 47, www.bzsz.pl), który wziął udział w projekcie „Podkarpacie stawia na zawodowców” wraz ze Starostwem Powiatowym w Ustrzykach Dolnych jako Organem Prowadzącym. Głównym celem projektu było podniesienie jakości i atrakcyjności szkolnictwa zawodowego oraz udzielenie możliwie pełnego wsparcia młodzieży, by jako absolwenci BZSZ nie zasilali szeregi bezrobotnych. Szkoła stale modyfikuje ofertę edukacyjną, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom lokalnego rynku pracy. Stały monitoring sytuacji umożliwia szybszą reakcję na zmieniające się realia i ułatwia dostosowanie oferty edukacyjnej do popytu i podaży na poszczególne zawody. W BZSZ kształci się młodzież i osoby dorosłe na wielu kierunkach: Technikum czteroletnie (Technikum Hotelarskie oraz Technikum Organizacji i Usług Gastronomicznych); Zasadnicza Szkoła Zawodowa kształcąca w zawodach: sprzedawca, kucharz, fryzjer, mechanik i elektromechanik pojazdów samochodowych, piekarz, cukiernik, rzeźnik-wędliniarz, stolarz, murarz-tynkarz, elektryk, złotnik); Technikum Uzupełniające na kierunku technik kucharz oraz Policealna szkoła dla dorosłych na kierunkach: opiekun osoby starszej, technik kelner i technik obsługi turystycznej. Działania projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców” w BZSZ skierowane były do młodzieży kształcącej się w technikach czteroletnich (TH i TŻiUG) oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej (sprzedawca oraz kierunki gastronomiczne). Idea projektu skupiała się na korelacji teorii z praktyką, a co za tym idzie na wzmocnieniu zależności między światem edukacji i rynku pracy. Projekt był drogą ku ulepszeniu form kształcenia zawodowego, a do jego głównych założeń, form działania i spodziewanych efektów należało:
- wdrożenie efektywnego systemu w zakresie doradztwa edukacyjno–zawodowego- organizacja trzech szkoleń dla 34 nauczycieli oraz warsztatów dla 64 rodziców uczniów;
- realizacja działań innowacyjnych, w szczególności zawierających nowatorskie podejście do problematyki zwalczania bezrobocia wśród młodzieży i wykorzystujących nowe technologie w celu zapobiegania dezaktywacji zawodowej (wdrożono do realizacji 9 programów autorskich nauczycieli z: branżowych języków obcych - niemieckiego i angielskiego, przedsiębiorczości, hotelarstwa, sprzedaży, gastronomii oraz obsługi informatycznej i podstaw psychologii w gastronomii i hotelarstwie),
- upowszechnienie nowych form aktywności zawodowej wśród młodzieży (Kurs Carvingu I i II stopnia, Kurs Barmański, konkurs z Podravką, wyjazdy studyjne, Kurs Prawa Jazdy kat.B) – łącznie udział wzięło 124 uczniów;
- zgodnie z zasadą równości płci, udzielenie wielostronnego wsparcia uczennicom BZSZ w zakresie rynku pracy prowadzące do wzrostu stopy zatrudnienia kobiet oraz podnoszenia ich statusu ekonomicznego i społecznego (wsparciem objęto 143 kobiety i 105 mężczyzn);
- promowanie równości szans uczniów ze środowisk wiejskich i miejskich – wpływ projektu na zmniejszenie dysproporcji w dostępie do edukacji (w projekcie uczestniczyło 150 osób ze wsi i 98 z miasta);
- doposażenie pracowni zawodowych w materiały dydaktyczne, oprogramowanie, sprzęt informatyczny i specjalistyczny (wyposażono pracownię gastronomii, pracownie kształcenia zawodowego w sprzęt komputerowy i multimedialny, zakupiono najnowsze programy komputerowe z hotelarstwa, gastronomii, doradztwa zawodowego i pracowni sprzedaży);
- organizacja dodatkowych zajęć uzupełniających i podnoszących umiejętności z branżowego języka niemieckiego i języka angielskiego – wsparciem objęto 166 uczniów;
- organizacja szkoleń dla uczniów BZSZ obejmującą swym zakresem autoprezentację i komunikację, poruszanie się po rynku pracy oraz kreowanie ścieżek karier dla uczniów ostatnich klas szkół zawodowych i technikum;
- organizacja staży i praktyk dla młodzieży – zorganizowane w celu zastosowania i pogłębienia zdobytej wiedzy i umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy, w przyszłej pracy zawodowej; dostosowując ofertę usług edukacyjnych do potrzeb regionalnego rynku pracy nawiązano współpracę z 10 kolejnymi pracodawcami, ze wsparcia skorzystało łącznie 164 uczniów i uczennic, w tym 111 ze wsi i 53 z miasta (103 kobiety i 61 mężczyzn).
Organizacja szkoleń i kursów specjalistycznych, zgodnych z kierunkiem kształcenia, pozwoliła zdobyć uczniom BZSZ nowe umiejętności i kwalifikacje zawodowe, co znacznie wzmocniło ich atrakcyjność na rynku pracy. Gwarantem ich najwyższej jakości były firmy wyłonione spośród najlepszych w kraju. W październiku 2014r. z wyjątkową sztuką rzeźbienia i tworzenia dekoracji z owoców i warzyw w dwóch Kursach Carvingu: podstawowym - I stopnia oraz średniozaawansowanym - II stopnia zapoznali uczniów i nauczycieli zawodu Paweł Sztenderski i Grzegorz Gniech – wieloletni Mistrzowie Polski, wicemistrzowie Europy, wielokrotni zdobywcy złotych medali na Międzynarodowych Olimpiadach Kulinarnych IKA. W czasie pokazu na żywo instruktorzy zapoznali uczestników również z możliwościami zastosowania carvingu w praktyce. Efektownie wyrzeźbione owoce i warzywa zaskakiwały kunsztem i precyzją, a jednocześnie przyciągały wzrok kształtem i wielobarwną grą kolorów natury. Na uwagę zasługuje również Kurs Barmański organizowany w czasie ferii zimowych 2015r. Prowadzący: Łukasz Zarzecki i Aleksander Wicher z Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów Zann Investments to trenerzy z wieloletnim doświadczeniem, autorzy książek i wielu publikacji. Intensywne szkolenie, połączone z innowacyjną metodyką nauczania dało wyjątkowe efekty, wyczerpująco przygotowało do pracy za barem. Szeroki wachlarz profesjonalizmu, stopniowanie trudności i zadań oraz indywidualne podejście do każdego uczestnika dało możliwość zawodowego przygotowania zarówno osobom, które rozpoczęły swoją przygodę ze sztuką barmańską, jak i tym, którzy mieli już możliwość „stanąć za barem” i chcieli podnieść swój profesjonalizm. Niezwykle atrakcyjnym przedsięwzięciem dla szkoły i uczniów była realizacja Kursu prawa jazdy kat. B. Uczniowie dzięki temu mogli skorzystać z innych form kształcenia w dniach wolnych od nauki oraz dojechać samodzielnie do miejsca praktyki lub pracy, a dla domowego budżetu stanowiło ogromne wsparcie finansowe.
Można mieć pewność, iż działania w ramach projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców” wzmocniły współpracę między BZSZ a pracodawcami i instytucjami rynku pracy. Zdobyte wiadomości, umiejętności i kwalifikacje pozwolą młodzieży na lepsze zaprezentowanie się u pracodawców, wzmocnienie ich zdolności zatrudnienia, a tym samym zapewnią dalszy rozwój i sukces zawodowy.
Alina Konik - szkolny koordynator projektu
Film promocyjny Bieszczadzkiego Zespołu Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych.
https://www.youtube.com/watch?v=rI5Ter-ngdM
Bieszczadzki Zespół Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy w Ustrzykach Dolnych
Przemysłowa 16
Ustrzyki Dolne