Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju
- Technikum
- Zasadnicza Szkoła Zawodowa
- Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy
- Zasadnicza Szkoła Zawodowa Specjalna
38-440, Iwonicz-Zdrój
Telefon: 13-437 54-31|www.zsgh.pl
sekretariat@zsgh.pl
Kierunki
- technik żywienia i usług gastronomicznych
- technik obsługi turystycznej
- technik hotelarstwa
- technik technologii żywności
- kelner
- kucharz
- cukiernik
- piekarz
- piekarz
Misją szkoły jest jak najlepsze przygotowanie absolwenta do uczestnictwa w życiu współczesnego społeczeństwa – kształcenie jego wiedzy ogólnej i umiejętności zawodowych tak, by mógł samodzielnie kreować swoją przyszłość; kształtowanie człowieka otwartego na potrzeby innych, szlachetnego, tolerancyjnego i uczciwego.
Młodzież ZSGH odbywa śródroczne praktyki zawodowe w renomowanych hotelach i zakładach gastronomicznych na terenie całej Polski, z których część gwarantuje nocleg i wyżywienie dla praktykanta. Uczniowie mają możliwość podnoszenia swoich umiejętności na kursach oraz podczas obsługi ważnych imprez. ZSGH posiada status Ośrodka Egzaminacyjnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie we wszystkich nauczanych zawodach. Uczniowie osiągają jedne z najwyższych wyników na egzaminach potwierdzających kwalifikacje zawodowe, na obszarze OKE w Krakowie (podkarpackie, małopolskie, lubelskie). Uczniowie odnoszą sukcesy w konkursach zawodowych, ogólnych oraz turniejach sportowych zarówno w kraju jak i za granicą. Szkoła prowadzi internat na 112 miejsc dla dziewcząt i chłopców.
W projekcie „Podkarpacie stawia na zawodowców” uczestniczyło 249 osób i zostało zrealizowane:
- Szkolenia: barmańskie, baristyczne, z carvingu, ze zdobnictwa cukierniczego, z karmelu, z obsługi drukarki spożywczej, w czekoladzie, w stylu angielskim, z zakresu sporządzania deserów cukierniczych, dot. treningu smaków, dot. organizacji pracy i optymalizacji wydajności z wykorzystaniem produktów gotowych i półproduktów; kursy: prawa jazdy kat. B, obsługi kasy fiskalnej; zajęcia: z doradztwa edukacyjno-zawodowego, dydaktyczno-wyrównawcze z matematyki, języka polskiego i języka angielskiego; wyjazd edukacyjny do Poznania i do Gdańska, szkolny konkurs „Najlepszy w zawodzie cukiernik”, praktyka zawodowa, staże.
- studia podyplomowe dla 3 nauczycieli w zakresie doradztwa edukacyjno-zawodowego,
- utworzenie pracowni doradztwa edukacyjno-zawodowego,
- doposażenie pracowni komputerowej w oprogramowanie, sprzęt informatyczny oraz zawodowych w materiały dydaktyczne i specjalistyczne,
- modernizacja pracowni cukierniczej na 16 stanowisk roboczych,
- zakup podręczników, odzieży roboczej dla uczniów, sprzętu drobnego, materiałów i surowców do ćwiczeń dla kwalifikacji cukierniczej
- opracowano program praktyki i innowację programową dla kwalifikacji cukierniczej.
Celem projektu było podniesienie atrakcyjności i modernizacja kształcenia zawodowego oraz dostosowanie jakości kształcenia do potrzeb rynku pracy.
Szkolenia zawodowe i kursy specjalistyczne dostarczyły uczestniczkom i uczestnikom umiejętności a także kwalifikacji niezbędnych w branży gastronomicznej. Umożliwiły zdobycie wiedzy praktycznej jak i teoretycznej oraz zachęciły do ćwiczenia nowych umiejętności. Zadaniem zajęć dydaktyczno-wyrównawczych było podniesienie i wyrównanie poziomu z zakresu podstawowych umiejętności matematycznych, humanistycznych i językowych uczennic i uczniów w ZSGH. Dzięki udziałowi w projekcie została zmodernizowana pracownia cukiernicza, szkoła została wyposażona w nowoczesne materiały dydaktyczne, oprogramowanie, sprzęt informatyczny i specjalistyczny, które przyczynią się do poprawy jakości nauczania. Została nawiązana współpraca z lokalnymi pracodawcami i instytucjami, która przyczyni się do podniesienia kwalifikacji zawodowych uczennic i uczniów.
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju
Piwarskiego 19
Iwonicz-Zdrój