Zespół Szkół Zawodowych im. Króla Jana III Sobieskiego w Przeworsku

  • Technikum
  • Zasadnicza Szkoła Zawodowa
I. Krasickiego 9
37-200, Przeworsk
Telefon: 16-648-75-74|www.zsz.przeworsk.pl
zszprzeworsk@gmail.com

Kierunki

  • technik informatyk
  • technik elektryk
  • technik pojazdów samochodowych
  • technik ekonomista
  • technik budownictwa
  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik mechanik
  • technik usług fryzjerskich
  • elektryk
  • operator obrabiarek skrawających
  • mechanik pojazdów samochodowych
  • monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie
  • murarz-tynkarz
  • cukiernik
  • kucharz
  • sprzedawca

Szkoła szczyci się ponad pięćdziesięcioletnią tradycją działań dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych. Kieruje się dobrem uczniów, troską o ich zdrowie, postawę moralną i obywatelską z poszanowaniem Ich godności osobistej. Zespół szkół realizuje cele i zadania określone w ustawie o systemie oświaty i w przepisach wydanych na jej podstawie.

Szkoła umożliwia rozwijanie zainteresowań uczniów przez prowadzenie kół zainteresowań, kół przedmiotowych, udział w konkursach, olimpiadach, teleturniejach, wycieczkach, rajdach, spektaklach teatralnych, seansach filmowych, spotkaniach z ciekawymi ludźmi, prowadzenie lekcji muzealnych, bibliotecznych.

Uczniowie mają możliwość zdobycia certyfikatów w ramach działalności w szkole Akademii Oracle.

Od szeregu lat aktywnie działa Szkolne Koło PTSM i PTTK.

Uczniowie szkoły odnoszą sukcesy na szczeblu powiatowym, wojewódzkim i ogólnopolskim.

Zespół Szkół Zawodowych im. Króla Jana III Sobieskiego jest szkołą przyjazną i bezpieczną dla ucznia

 

Realizacja projektu

Do projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców” w Zespole Szkół Zawodowych im. Króla Jana III Sobieskiego w Przeworsku zgłosiło się 759 uczniów klas zawodowych z czego do projektu zakwalifikowano 471 uczniów.

Od początku realizacji projektu tj. od września 2012 roku do czerwca 2015 roku zostały zrealizowane następujące kursy i szkolenia:

-        obsługa i programowania obrabiarek numerycznych – 70 uczniów;

-        obsługa programu AutoCAD – 50 uczniów;

-        spawanie metodą MAG i TIG – 60 uczniów;

-        CISCO – 30 uczniów;

-        prawo jazdy kat. B – 195 uczniów;

-        barmański – 30 uczniów;

-        kierowca operator wózków widłowych – 50 uczniów;

-        obsługa kasy fiskalnej z elementami obsługi klienta – 20 uczniów;

-        płatnik dla początkujących – 20 uczniów;

-        księgowość w działalności gospodarczej – 10 uczniów;

-        szkolenie z nowoczesnych metod wykończeniowych w budownictwie – 10 uczniów;

-        baristyczny – 26 uczniów;

-        carving – 26 uczniów;

 

Staże w zakładach pracy odbyło 219 uczniów a w praktykach zagranicznych wzięło udział 6 uczniów.

Obowiązkowo wszyscy uczniowie korzystający z kursów, szkoleń, staży oraz praktyk odbyli indywidualne lub zbiorowe zajęcia z doradcą zawodowym.

W związku z realizacją projektu szkoła zyskała nowe pracownie i klasopracownie. Został wykonany remont pomieszczenia w którym znalazła miejsce pracownia obrabiarek sterowanych numerycznie. W ramach projektu zakupiono:

-        tokarkę CNC,

-        ploter frezujący CNC,

-        laptop oraz oprogramowanie wielostanowiskowe do projektowania komputerowego Solid Edge oraz EdgeCAM

 

Wykonano remont pomieszczenia w którym mieści się pracownia doradcy zawodowego. Na jej wyposażenie zakupiono 3 laptopy oraz zestaw 7 programów komputerowych do prowadzenia zajęć z doradztwa.

Wraz z przedłużeniem realizacji projektu po rekrutacji utworzono nowy kierunek – monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie oraz opracowano programy nauczania przedmiotów zawodowych dla powstałej klasy. Powstały też dwie pracownie budowlane do zajęć teoretycznych oraz praktycznych. Pracownie zostały wyposażone w zestaw multimedialny oraz kompletny zestaw narzędzi i elektronarzędzi niezbędny do kształcenia w nowym kierunku.

W związku z prowadzeniem kursów dla uczniów szkół gastronomicznych oraz wprowadzenie modułu kuchni śródziemnomorskiej zostało zakupione wyposażenie dodatkowe pracowni żywienia.

W ramach projektu biblioteka szkolna została zaopatrzona w zestawy podręczników do nauki języków obcych, języków obcych zawodowych oraz przedmiotów zawodowych (łącznie 1281 szt.) co ułatwi uczniom realizację nowych programów nauczania.

Łączna kwota realizacji projektu w Zespole Szkół Zawodowych w Przeworsku to 1 106 628, 55  złotych.

 

Realizacja komponentu ponadnarodowego.

W dniach 10–14 marca 2014 roku grupa nauczycieli branży żywieniowej wzięła

udział w warsztatach odbywających się w szkole partnerskiej Universita dei Sapori (tłum. Uniwersytet Smaku) w Perugii. Jego celem było opracowanie i wdrożenie programu kształcącego w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych z uwzględnieniem kuchni śródziemnomorskiej.

Podczas warsztatów nauczyciele poznali strukturę organizacyjną, metody i narzędzia pracy, techniki pracy w nowoczesnych laboratoriach dydaktycznych, kulturę i zasady żywienia mieszkańców tego kraju. Celem warsztatów było wspólne opracowanie programu nauczania kształcącego w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych z uwzględnieniem elementów kuchni śródziemnomorskiej. Prace nad programem obejmowały zapoznanie z założeniami programowymi, analizę treści modułów pod kątem wprowadzenia wybranych elementów do programu kształcenia w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych z uwzględnieniem kuchni śródziemnomorskiej, obserwację zajęć praktycznych oraz lekcji.

W dniach 21.06–04.07.2014 roku uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych wzięli udział w zajęciach praktycznych odbywających się w szkole partnerskiej którego celem jest adaptowanie i wdrożenie treści nauczania programu kształcenia zawodowego uczniów (w ww. zawodach) z uwzględnieniem kuchni śródziemnomorskiej.

Młodzież mogła poznawać tajniki śródziemnomorskiej kuchni u boku włoskich profesjonalistów. Wraz z włoskimi kolegami doskonaliła umiejętności i przygotowywała tradycyjne włoskie potrawy. Zajęcia odbywały się w profesjonalnie wyposażonych pracowniach, gdzie uczniowie uczyli się również obsługi konsumenta, przygotowywania i serwowania zimnych i gorących napoi oraz dekorowania potraw.

Celem warsztatów było przede wszystkim przetestowanie adaptowanego programu i ostateczne jego dopracowanie.

 

I. Krasickiego 9, Przeworsk

Zespół Szkół Zawodowych im. Króla Jana III Sobieskiego w Przeworsku

I. Krasickiego 9
Przeworsk