Zespół Szkół Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie
- Technikum
36-071, Trzciana
Telefon: 17-85140-77|www.zstw.pl
zstw-trzciana@wp.pl
Kierunki
- technik usług fryzjerskich
- technik weterynarii
- technik hodowca koni
- technik żywienia i usług gastronomicznych
- technik geodeta
- technik architektury krajobrazu
- technik inżynierii środowiska
- technik budownictwa
- technik budownictwa wodnego
- technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
- technik logistyk
- technik informatyk
- mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych
- mechanik pojazdów samochodowych
Szkoła zlokalizowana jest w pobliżu Rzeszowa, w zabytkowym kompleksie parkowo- dworskim. Główną jej misją jest utrzymanie wysokiego poziomu dydaktyczno- wychowawczego i rozwijanie pasji uczniów. Zadanie to realizowane jest m.in. poprzez liczne innowacje pedagogiczne. Szkoła prowadzi bogatą wymianę międzynarodową. W ramach projektów unijnych uczniowie od wielu lat odbywają staże w szkołach w Anglii, Turcji, Belgii, Rumunii, Niemczech, Szwecji. Szkoła realizuje projekty: Leonardo da Vinci, Comenius, Komponent ponadnarodowy POKL „Podkarpacie stawia na zawodowców”. Kompleks szkolny to budynek szkoły, 2 sale gimnastyczne, warsztaty, przyszkolne gospodarstwo dydaktyczne, kryta ujeżdżalnia dla koni, internat.
W ramach projektu pn. „Podkarpacie stawia na zawodowców” szkoła pozyskała kwotę 1 406 276,00 zł. Udział w projekcie pozwolił jego uczestnikom-424 uczniom- skorzystać z różnych form wsparcia i przyczynić się do podniesienia ich predyspozycji zawodowych.
Młodzież z technikum(156 osób) odbyła wakacyjne staże zawodowe u pracodawców w wymiarze 150 godzin. Pozwoliły one uczniom zweryfikować poznaną wiedzę w rzeczywistych warunkach pracy, a szkole pogłębić współpracę z pracodawcami. Bogata oferta kursów zawodowych umożliwiła naszym uczniom wejście na rynek pracy z dodatkowymi kwalifikacjami zawodowymi, wykraczającymi poza podstawę programową w danym zawodzie:
· w technikum weterynaryjnym: kurs groomingu, inseminacji, instruktora hipoterapii, dogoterapii;
- w technikum żywienia i usług gastronomicznych: kurs carvingu, barmański, baristy, dekoracji ciast i tortów;
- w technikum budownictwa: szkolenia z montażu okien dachowych i okładzin ściennych;
- w technikum geodezji: kurs podstawy MicroStation;
- w technikum usług fryzjerskich: kurs stylizacji paznokcia, makijażu, przedłużania i zagęszczania włosów, przedłużania i zagęszczania rzęs
Młodzież uczestniczyła w zajęciach pozalekcyjnych z matematyki, języka angielskiego i w dodatkowych zawodowych w technikum weterynaryjnym, budownictwa, żywienia, usług fryzjerskich. Ciekawą formą szkoleń był udział w firmach symulacyjnych. Uczniowie w warunkach zbliżonych do rzeczywistych, prowadzili działalność gospodarczą, zorganizowaną na wzór prawdziwego przedsiębiorstwa. Dla tych uczniów został zorganizowany kurs „Małej księgowości” i „Autoprezentacji”.
W ramach projektu utworzono pracownię doradztwa zawodowego, a 1 nauczyciel uzyskał kwalifikację doradcy. Maturzyści mogli więc skorzystać z indywidualnego poradnictwa zawodowego. Nauczyciele przedmiotów zawodowych uczestniczyli w kursach specjalistycznych, podnosząc swoje kwalifikacje.
Szkoła została wyposażona w nowoczesne pomoce dydaktyczne, sprzęt komputerowy, tablice interaktywne, literaturę zawodową i podręczniki, programy komputerowe do przedmiotów zawodowych. Zmodernizowano pracownie zawodowe, wyposażając je w profesjonalny sprzęt.
ZSTW w Trzcianie uczestniczył w komponencie ponadnarodowym, będącym częścią dużego projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców”.
Turcja – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Pierwszym etapem projektu było opracowanie programu innowacji pedagogicznej nt. „Potrawy z baraniny w kuchni tureckiej i polskiej” przy współpracy szkoły partnerskiej z Turcji. Następnie w dniach 16 - 29 czerwca 2014r. 15. uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z 4. nauczycielami wyjechało do Turcji, w celu odbycia stażu zawodowego. Uczestnicy stażu testowali program, uczyli się wykorzystywać baraninę i jagnięcinę do sporządzania potraw. Opracowano skrypt do zajęć, który obejmuje tematykę towaroznawstwa i produkcji potraw. W miesiącu wrześniu 2014r. zorganizowano w naszej szkole sesję popularnonaukową, której celem była popularyzacja potraw z baraniny i jagnięciny wśród uczniów szkół gastronomicznych z Podkarpacia i w lokalnym środowisku. Uczestnicy projektu przedstawili prezentacje multimedialne, dotyczące walorów jakościowych i zdrowotnych baraniny oraz przygotowali degustację potraw . Uczniowie klas II i III realizują innowację w ramach zajęć zawodowych, korzystając z opracowanego programu i skryptu. Ponadto szkoła zakupiła wyposażenie do prowadzenia zajęć z tej tematyki.
Anglia – Technikum Usług Fryzjerskich
Kolejną innowacją pedagogiczną wdrożoną dzięki udziałowi w ww projekcie jest „Kosmetyka ciała” w Technikum Usług Fryzjerskich. Nauczyciele naszej szkoły we współpracy z partnerem z Anglii opracowali program innowacji. Program uzyskał pozytywną opinię Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie. Następnym elementem realizacji projektu było przetestowanie działów tematycznych tego programu w czasie wyjazdu 15. uczniów do Anglii na 2- tyg. staż w daniach od 15-29 czerwca 2014r. Młodzież zaznajomiła się wówczas z nowoczesnym sprzętem kosmetycznym, sposobami wykonywania zabiegów kosmetycznych, a dodatkowo doskonaliła język angielski branżowy. Pracownia kosmetyczna została wyposażona w sprzęt do kosmetyki ciała. Od września szkoła przystąpiła do realizacji innowacji „Kosmetyka ciała” w wymiarze 2 godz. tygodniowo w kl. II i III, a uczniowie będą mogli przystąpić egzaminu czeladniczego w zawodzie kosmetyczka.
Zespół Szkół Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie
Trzciana 193
Trzciana