Zespół Szkół Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie

  • Technikum
Trzciana 193
36-071, Trzciana
Telefon: 17-85140-77|www.zstw.pl
zstw-trzciana@wp.pl

Kierunki

  • technik usług fryzjerskich
  • technik weterynarii
  • technik hodowca koni
  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik geodeta
  • technik architektury krajobrazu
  • technik inżynierii środowiska
  • technik budownictwa
  • technik budownictwa wodnego
  • technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
  • technik logistyk
  • technik informatyk
  • mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych
  • mechanik pojazdów samochodowych

Szkoła zlokalizowana jest w pobliżu Rzeszowa, w zabytkowym kompleksie parkowo- dworskim. Główną jej misją jest utrzymanie wysokiego poziomu dydaktyczno- wychowawczego i rozwijanie pasji uczniów. Zadanie to realizowane jest m.in. poprzez liczne innowacje pedagogiczne. Szkoła prowadzi bogatą wymianę międzynarodową. W ramach projektów unijnych uczniowie od wielu lat odbywają staże w szkołach w Anglii, Turcji, Belgii, Rumunii, Niemczech, Szwecji. Szkoła realizuje projekty: Leonardo da Vinci, Comenius, Komponent ponadnarodowy POKL „Podkarpacie stawia na zawodowców”. Kompleks szkolny to budynek szkoły, 2 sale gimnastyczne, warsztaty, przyszkolne gospodarstwo dydaktyczne, kryta ujeżdżalnia dla koni, internat.

W ramach projektu pn. „Podkarpacie stawia na zawodowców” szkoła pozyskała kwotę 1 406 276,00 zł. Udział w projekcie pozwolił jego uczestnikom-424 uczniom- skorzystać z różnych form wsparcia i przyczynić się do podniesienia ich predyspozycji zawodowych.

 

Młodzież z technikum(156 osób) odbyła wakacyjne staże zawodowe u pracodawców w wymiarze 150 godzin. Pozwoliły one uczniom zweryfikować poznaną wiedzę w rzeczywistych warunkach pracy, a szkole pogłębić współpracę z pracodawcami. Bogata oferta  kursów  zawodowych umożliwiła naszym uczniom wejście na rynek pracy z dodatkowymi kwalifikacjami zawodowymi, wykraczającymi poza podstawę programową w danym zawodzie:

·         w technikum weterynaryjnym: kurs groomingu, inseminacji, instruktora hipoterapii, dogoterapii;

  • w technikum żywienia i usług gastronomicznych: kurs carvingu, barmański, baristy, dekoracji ciast i tortów;
  • w technikum budownictwa: szkolenia z montażu okien dachowych i okładzin ściennych;
  • w technikum geodezji: kurs podstawy MicroStation;
  • w technikum usług fryzjerskich: kurs stylizacji paznokcia, makijażu, przedłużania i zagęszczania włosów, przedłużania i zagęszczania rzęs

Młodzież uczestniczyła w zajęciach pozalekcyjnych z matematyki, języka angielskiego i w dodatkowych zawodowych w technikum weterynaryjnym, budownictwa, żywienia, usług fryzjerskich. Ciekawą formą szkoleń był udział w firmach symulacyjnych. Uczniowie w warunkach zbliżonych do rzeczywistych, prowadzili działalność gospodarczą, zorganizowaną na wzór prawdziwego przedsiębiorstwa. Dla tych uczniów został zorganizowany kurs „Małej księgowości” i „Autoprezentacji”.

 W ramach projektu utworzono pracownię doradztwa zawodowego, a 1 nauczyciel uzyskał kwalifikację doradcy. Maturzyści mogli więc skorzystać z indywidualnego poradnictwa zawodowego. Nauczyciele przedmiotów zawodowych uczestniczyli  w kursach specjalistycznych, podnosząc swoje kwalifikacje.

Szkoła została wyposażona w nowoczesne pomoce dydaktyczne, sprzęt komputerowy, tablice interaktywne, literaturę zawodową i podręczniki, programy komputerowe do przedmiotów zawodowych. Zmodernizowano pracownie zawodowe, wyposażając je w profesjonalny sprzęt.

 

ZSTW w Trzcianie  uczestniczył w  komponencie ponadnarodowym, będącym częścią dużego projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców”.

 

Turcja – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

Pierwszym etapem projektu było opracowanie programu innowacji pedagogicznej nt. „Potrawy z baraniny w kuchni tureckiej i polskiej” przy współpracy szkoły partnerskiej z Turcji. Następnie w dniach 16 - 29 czerwca 2014r. 15. uczniów  z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z 4. nauczycielami wyjechało do Turcji, w celu odbycia stażu zawodowego. Uczestnicy stażu testowali program, uczyli się wykorzystywać baraninę i jagnięcinę do sporządzania potraw. Opracowano skrypt do zajęć, który obejmuje tematykę towaroznawstwa i produkcji potraw. W miesiącu wrześniu 2014r. zorganizowano w naszej szkole sesję popularnonaukową, której celem była popularyzacja potraw z baraniny i jagnięciny wśród uczniów szkół gastronomicznych z Podkarpacia i w lokalnym środowisku. Uczestnicy projektu przedstawili prezentacje multimedialne, dotyczące walorów jakościowych i zdrowotnych baraniny oraz przygotowali degustację potraw . Uczniowie klas II i III realizują innowację  w ramach zajęć zawodowych,  korzystając z opracowanego programu i skryptu. Ponadto szkoła zakupiła wyposażenie do prowadzenia zajęć z tej tematyki.

 

Anglia – Technikum Usług Fryzjerskich

Kolejną innowacją pedagogiczną wdrożoną dzięki udziałowi w ww projekcie jest „Kosmetyka ciała” w Technikum Usług Fryzjerskich. Nauczyciele naszej szkoły we współpracy z partnerem z Anglii opracowali program innowacji. Program uzyskał pozytywną opinię Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie. Następnym elementem realizacji projektu było przetestowanie działów tematycznych  tego programu w czasie wyjazdu 15. uczniów do Anglii na 2- tyg. staż w daniach od 15-29 czerwca 2014r. Młodzież zaznajomiła się wówczas z nowoczesnym sprzętem kosmetycznym, sposobami wykonywania zabiegów kosmetycznych, a dodatkowo doskonaliła język angielski branżowy. Pracownia kosmetyczna została wyposażona w sprzęt do kosmetyki ciała. Od września szkoła przystąpiła do realizacji innowacji „Kosmetyka ciała” w wymiarze 2 godz. tygodniowo w kl. II i III, a uczniowie będą mogli przystąpić egzaminu czeladniczego w zawodzie kosmetyczka.

Trzciana 193, Trzciana

Zespół Szkół Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie

Trzciana 193
Trzciana