Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy nr 1 im. Marii Grzegorzewskiej w Przemyślu
- Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 3
37-700, Przemyśl
Telefon: 16-678-31-20|www.soswprzem.pl
sosw1@um.przemysl.pl
Kierunki
- ślusarz
- krawiec
- kucharz
W Ośrodku działają następujące oddziały:
ü Oddziały Przedszkolne dla upośledzonych umysłowo w stopniu lekkim, umiarkowanym lub znacznym oraz niepełnosprawnością sprzężoną i autyzmem,
ü Szkoła Podstawowa Nr 7 dla upośledzonych w stopniu lekkim, umiarkowanym lub znacznym oraz klasy dla dzieci z niepełnosprawnością sprzężoną, w tym z niepełnosprawnością ruchową, autyzmem,
ü Gimnazjum Nr 8 dla upośledzonych w stopniu lekkim, umiarkowanym lub znacznym oraz klasy dla dzieci z niepełnosprawnością sprzężoną, w tym z niepełnosprawnością ruchową, autyzmem,
ü Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 3 dla upośledzonych w stopniu lekkim o kierunkach: ślusarz, krawiec, kucharz małej gastronomii,
ü Szkoła Specjalna Przysposabiająca do Pracy dla upośledzonych w stopniu umiarkowanym lub znacznym oraz niepełnosprawnością sprzężoną, w tym ruchową i autyzmem,
ü Internat dla dziewcząt i chłopców, Biblioteka, Świetlica, Wczesne wspomaganie Rozwoju Dziecka
W ZSZ Nr 3 kształcimy uczniów na kierunkach: ślusarz, kucharz, krawiec.
SOSW Nr 1 zapewnia opiekę dzieciom upośledzonych umysł. w stopniu lekkim, umiarkowanym
i znacznym, z upośledzonych sprzężonymi oraz dzieciom autystycznym. Głównym celem działalności Ośrodka jest wszechstronny, harmonijny rozwój wychowanków, na miarę ich indywidualnych możliwości i potrzeb oraz przygotowanie do optymalnie samodzielnego udziału w życiu społecznym, w integracji ze środowiskiem. Ośrodek realizuje cele dydaktyczne, wychowawcze i opiekuńcze wynikające z UoSO zgodnie z programami nauczania właściwymi dla poszczególnych etapów edukacyjnych. Szczegółowe zadania i cele pracy dydaktyczno – opiekuńczo - wychowawczej
i rewalidacyjnej z dziećmi wynikają z zadań pedagogiki specjalnej oraz zaleceń orzeczeń
o potrzebie kształcenia specjalnego poszczególnych wychowanków. W Ośrodku stymuluje się
u wychowanków rozwój umysłowy, moralny, społeczno- emocjonalny, psychoruchowy i fizyczny na miarę ich indywidualnych potrzeb i możliwości, w warunkach poszanowania ich godności osobistej oraz wolności wyznaniowej, zgodnie z zasadami nauk pedagogicznych, z przepisami prawa. Placówka organizuje szeroki zakres działań dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych, w tym szczególnie zajęcia specjalistyczne oraz zajęcia pozalekcyjne, planuje i inicjuje doskonalenie nauczycieli, popularyzuje i przybliża środowisku problematykę dziecka upośledzonego, współpracuje ze środowiskiem lokalnym, aktywnie współpracuje z rodzicami zachęcając ich do współdziałania.
Na realizację projektu została przyznana następująca kwota 326 570,00 zł. Projekt realizowało 46 uczniów, w tym 29 K i 17 M oraz 22 nauczycieli, w tym 17 K i 5 M. Uczestnicy skorzystali
z następujących form wsparcia:
- Zajęć pozalekcyjnych: Teoretyczne zajęcia z technologii gastronomicznej, Praktyczne zajęcia z kucharstwa, Praktyczne zajęcia z obsługi kelnerskiej, Praktyczne zajęcia z cukiernictwa, Praktyczne zajęcia z technologii gastronomicznej, Specjalistyczne zajęcia z Biofeedbacka, Zajęcia z doradztwa zawodowego, Praktyczne zajęcia z dekoracji i sporządzania potraw, Praktyczne zajęcia z dekoracji i sporządzania ciast
- Szkolenia dla nauczycieli nt. „Rola orientacji zawodowej w programie wychowawczym
w szkole” - Utworzenia nowych specjalistycznych pracowni: Cukiernictwa, Biofeedback, Doradztwa zawodowego
- Doposażenia pracowni kucharstwa w meble i urządzenia gastronomiczne, oraz drobny sprzęt gastronomiczny
- Zakupu artykułów spożywczych do realizacji zajęć
- Uczniowie odbywali dwukrotnie dwutygodniowe staże w kuchni restauracji–Domek Ogrodnika w Przemyślu oraz na stołówce podczas kolonii w Stegnie
- Jeden z nauczycieli odbył studia podyplomowe z doradztwa zawodowego
- Nauczyciele prowadzący zajęcia opracowali autorskie programy do zajęć: Teoretyczne zajęcia z technologii gastronomicznej, Praktyczne zajęcia z technologii gastronomicznej, Praktyczne zajęcia z kucharstwa: „Żyj zdrowo w zdrowym ciele zdrowy duch”, Obsługa konsumenta, Cukiernictwo, Specjalistyczne zajęcia z Biofeedbacka, Dekoracja i sporządzanie potraw, Dekoracja i sporządzanie ciast.
Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy nr 1 im. Marii Grzegorzewskiej w Przemyślu
Kopernika 14
Przemyśl