Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy nr 1 im. Marii Grzegorzewskiej w Przemyślu

  • Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 3
Kopernika 14
37-700, Przemyśl
Telefon: 16-678-31-20|www.soswprzem.pl
sosw1@um.przemysl.pl

Kierunki

  • ślusarz
  • krawiec
  • kucharz

W Ośrodku działają następujące oddziały:

ü    Oddziały Przedszkolne dla upośledzonych umysłowo w stopniu lekkim, umiarkowanym lub znacznym oraz niepełnosprawnością sprzężoną i autyzmem,

ü    Szkoła Podstawowa Nr 7 dla upośledzonych w stopniu lekkim, umiarkowanym lub znacznym oraz klasy dla dzieci z niepełnosprawnością sprzężoną, w tym z niepełnosprawnością ruchową, autyzmem,

ü    Gimnazjum Nr 8 dla upośledzonych w stopniu lekkim, umiarkowanym lub znacznym oraz klasy dla dzieci z niepełnosprawnością sprzężoną, w tym z niepełnosprawnością ruchową, autyzmem,

ü    Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 3 dla upośledzonych w stopniu lekkim o kierunkach: ślusarz, krawiec, kucharz małej gastronomii,

ü    Szkoła Specjalna Przysposabiająca do Pracy dla upośledzonych w stopniu umiarkowanym lub znacznym oraz niepełnosprawnością sprzężoną, w tym ruchową i autyzmem,

ü    Internat dla dziewcząt i chłopców, Biblioteka, Świetlica, Wczesne wspomaganie Rozwoju Dziecka

W ZSZ Nr 3 kształcimy uczniów na kierunkach: ślusarz, kucharz, krawiec.

SOSW Nr 1 zapewnia opiekę dzieciom upośledzonych umysł. w stopniu lekkim, umiarkowanym
i znacznym, z upośledzonych sprzężonymi oraz dzieciom autystycznym. Głównym celem działalności Ośrodka jest wszechstronny, harmonijny rozwój wychowanków, na miarę ich indywidualnych możliwości i potrzeb oraz przygotowanie do optymalnie samodzielnego udziału w życiu społecznym, w integracji ze środowiskiem. Ośrodek realizuje cele dydaktyczne, wychowawcze i opiekuńcze wynikające z UoSO zgodnie z programami nauczania właściwymi dla poszczególnych etapów edukacyjnych. Szczegółowe zadania i cele pracy dydaktyczno – opiekuńczo - wychowawczej
i rewalidacyjnej z   dziećmi wynikają z zadań pedagogiki  specjalnej oraz zaleceń orzeczeń
o potrzebie kształcenia specjalnego poszczególnych wychowanków. W Ośrodku stymuluje się
u wychowanków rozwój   umysłowy, moralny, społeczno- emocjonalny, psychoruchowy i fizyczny na miarę ich indywidualnych potrzeb i możliwości, w warunkach poszanowania ich godności osobistej oraz wolności wyznaniowej, zgodnie z zasadami nauk pedagogicznych, z przepisami prawa. Placówka organizuje szeroki zakres działań dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych, w tym szczególnie zajęcia specjalistyczne oraz zajęcia pozalekcyjne, planuje i inicjuje doskonalenie nauczycieli, popularyzuje i przybliża środowisku problematykę dziecka upośledzonego, współpracuje ze środowiskiem lokalnym, aktywnie współpracuje z rodzicami zachęcając ich do współdziałania.

Na realizację projektu została przyznana następująca kwota 326 570,00 zł. Projekt realizowało 46 uczniów, w tym 29 K i 17 M oraz 22 nauczycieli, w tym 17 K i 5 M. Uczestnicy skorzystali
z następujących form wsparcia:

  1. Zajęć pozalekcyjnych: Teoretyczne zajęcia z technologii gastronomicznej, Praktyczne zajęcia z kucharstwa, Praktyczne zajęcia z obsługi kelnerskiej, Praktyczne zajęcia z cukiernictwa, Praktyczne zajęcia z technologii gastronomicznej, Specjalistyczne zajęcia z Biofeedbacka, Zajęcia z doradztwa zawodowego, Praktyczne zajęcia z dekoracji i sporządzania potraw, Praktyczne zajęcia z dekoracji i sporządzania ciast
  2. Szkolenia dla nauczycieli nt. „Rola orientacji zawodowej w programie wychowawczym
    w szkole”
  3. Utworzenia nowych specjalistycznych pracowni: Cukiernictwa, Biofeedback, Doradztwa zawodowego
  4. Doposażenia pracowni kucharstwa w meble i urządzenia gastronomiczne, oraz drobny sprzęt gastronomiczny
  5. Zakupu artykułów spożywczych do realizacji zajęć
  6. Uczniowie odbywali dwukrotnie dwutygodniowe staże w kuchni restauracji–Domek Ogrodnika w Przemyślu  oraz na stołówce podczas kolonii w Stegnie
  7. Jeden z nauczycieli odbył studia podyplomowe z doradztwa zawodowego
  8. Nauczyciele prowadzący zajęcia opracowali autorskie programy do zajęć: Teoretyczne zajęcia z technologii gastronomicznej, Praktyczne zajęcia z technologii gastronomicznej, Praktyczne zajęcia z kucharstwa: „Żyj zdrowo w zdrowym ciele zdrowy duch”, Obsługa konsumenta, Cukiernictwo, Specjalistyczne zajęcia z Biofeedbacka, Dekoracja i sporządzanie potraw, Dekoracja i sporządzanie ciast.
Kopernika 14, Przemyśl

Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy nr 1 im. Marii Grzegorzewskiej w Przemyślu

Kopernika 14
Przemyśl