Zespół Szkół Zawodowych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Pustkowie Osiedlu
- Technikum
39-206, Pustków 3
Telefon: 14-6818739|www.zszpustkow.vel.pl
www.zszpustkow@edu.pl
Kierunki
- technik żywienia i usług gastronomicznych
- technik żywienia i gospodarstwa domowego
- technik hotelarstwa
- technik kelner
Szkoła realizuje cele określone w ustawie o systemie oświaty oraz przepisach wydawanych na jej podstawie
-wspomaga rodzinę w spełnianiu jej roli wychowawczej
-sprawuje opiekę nad uczniami szczególnie uzdolnionymi
-upowszechnia wiedzę ekologiczną oraz kształtuje właściwe podstawy wobec problemów ochrony środowiska
-w miarę możliwości udziela pomocy uczniom będącym w trudnej sytuacji materialnej
-umożliwia absolwentom dokonanie świadomego wyboru dalszego kierunku kształcenia lub wykonywania właściwego wyboru zawodu
- w ramach działań wychowawczych przygotowuje uczniów do odpowiedzialności za rozwój Kraju
Osiągnięcia
-patronat Akademii Obrony Narodowej dla Liceum Ogólnokształcącego
-Zespół Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu w gronie najlepszych szkół zawodowych w Polsce-osiągamy bardzo wysokie wyniki zdawalności egzaminu zawodowego
-szkoła realizuje program staży dla uczniów Technikum w ramach projektu Leonardo da Vinci – Projekty Mobilności
-Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie objęła szkołę patronatem
Co zrealizowano w projekcie:
- kwota przyznana: 247 498,39 zł.
- - liczba uczniów, którzy skorzystali ze wsparcia: 128 w tym K – 76, M – 52
- pracownie
Pracownie wyposażone zostały w nowoczesny sprzęt gastronomiczny, hotelarski, do nauki języków obcych, do planowania żywienia i produkcji gastronomicznej wymieniony w ramach warunków realizacji kształcenia w zawodzie nowej podstawy programowej, przy wykorzystaniu doświadczenia ze współpracy z pracodawcami aby przygotować jak najlepiej naszych uczniów do pracy w kształconych w szkole zawodach.
Grupą docelową są wszyscy uczniowie kierunku: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik kelner, technik hotelarstwa. Wydatek związany z modernizacją treści nauczania na wyżej wymienionych kierunkach kształcenia w ZSZ Pustków Osiedle, przyczyni się do poszerzenia i dostosowania wiedzy i umiejętności przydatnych na praktykach zawodowych i w pracy po ukończeniu szkoły.
- utworzono pracownie:
- języka angielskiego zawodowego
- planowania żywienia i produkcji gastronomicznej
- doposażono pracownie:
- gastronomiczną
- hotelarską
- praktyki
- II-III. 2013r. 50-ciu uczniów
- IX. 2014r. 26-ciu uczniów
W ramach projektu KL „Podkarpacie stawia na zawodowców” oraz zgodnie z programem nauczania uczniowie, II-ich , III-ich i IV-ych, klas technikum hotelarstwa, technikum kelner i technikum żywienia odbyli 2 tygodniową praktykę w DW WAM Zakopane.
W profesjonalnie wyposażonych obiektach hotelowych na poszczególnych stanowiskach pracy: recepcji, jadalni, pokojach gościnnych, kuchni, dziale marketingu uczniowie doskonalili w praktyce swoje umiejętności zawodowe. W trakcie realizowanych zajęć wykazali się dużą wiedzą teoretyczną i umiejętnościami praktycznymi wymaganymi na poszczególnych kierunkach kształcenia co będzie udokumentowane „Certyfikatem o odbyciu praktyki” przydatnym przy staraniu się o pracę po ukończeniu szkoły.
W wolnym po pracy czasie uczniowie mieli możliwość podziwiania piękna Tatr nie tylko z okien hotelu ale również w trakcie spacerów i wycieczek do Zakopanego.
Pobyt uczniów na praktyce w Zakopanem przyczynił się do integracji zespołu klasowego (łącznie z wychowawcą), nauczył współpracy w grupie w trakcie wykonywanej pracy i umiejętności organizowania wspólnie czasu wolnego.
Dyrektor i pracownicy hotelu dołożyli dużo starań aby uczniowie mieli możliwość zdobycia umiejętności praktycznych z wykorzystaniem profesjonalnego sprzętu, stworzyli ciepła i miłą atmosferę, postarali się o bardzo dobre wyżywienie i warunki zakwaterowania.
Atrakcyjne uniformy, zróżnicowane dla poszczególnych kierunków kształcenia, dowóz i przywóz uczniów ze szkoły do ośrodka oraz obiady były dofinansowane w ramach projektu.
O zadowoleniu uczniów z praktyki świadczył fakt, że chcieli ją przedłużyć jeszcze o tydzień. Z praktykantów zadowolony był również dyrektor ośrodka wczasowego proponując dalszą współpracę.
- kursy
- barmana:
- IV. 2013r. dla 7-iu nauczycieli
- X-XI. 2013r. dla 19-uczniów
- VI-VII. 2014r. dla 10-ciu uczniów
- baristy:
- III. 2013r. dla 7-iu nauczycieli
- X-XI. 2013r. dla 15-tu uczniów
- VI-VII. 2014r. dla 20-tu uczniów
- z doradztwa zawodowego:
- III. 2014r. dla 22 nauczycieli
- V. 2014r. dla 23 nauczycieli
Kurs barmana dla nauczycieli
W dniach od 06 do 28 kwietnia 2013r odbył się w Zespole Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu kurs barmański dla wszystkich chętnych nauczycieli przedmiotów zawodowych. Tematyka kursu obejmowała technikę sporządzania i serwowania napojów alkoholowych i bezalkoholowych, zasady doboru alkoholu i dodatków zastawy stołowej oraz receptur, organizacje baru i praktyczną prace za barem, towaroznawstwo, sporządzanie karty menu i karty drinków. Szkolenie miało bardzo atrakcyjną formę, której wykłady ćwiczenia, dyskusja odbywały się z wykorzystaniem komputera Internetu i prezentacji multimedialnych. Duże zainteresowanie wzbudzały prezentacje filmów edukacyjnych. W ramach kursu wszyscy nauczyciele dostali materiały szkoleniowe, zaświadczenia i certyfikaty.
Udział nauczycieli w kursie barmana przyczyni się do:
-profesjonalnej realizacji treści nauczania w ramach obowiązującej podstawy programowej objętej reformą szkolnictwa zawodowego;
- wprowadzenia specjalności barmana i baristy w szkole;
- uaktualnienia wiadomości pod kątem wiedzy praktycznej.
Kursy barmana dla uczniów
W październiku i listopadzie 2013r w ramach projektu ,,Podkarpacie stawia na zawodowców” 19 wybranych zgodnie z Regulaminem rekrutacji uczniów naszej szkoły uczestniczyło w kursach barmańskich prowadzonych profesjonalnie przez barmanów.
Celem kursów było zapoznanie uczniów z rodzajami napojów alkoholowych i bezalkoholowych, sposobami ich wykonania i serwowania, zasadami doboru dodatków i zastawy stołowej, recepturami, sposobami wykonania dekoracji do drinków, doborem alkoholi do potraw, organizacją baru i praktyczną pracą za barem. Kursy cieszyły się u uczniów dużym zainteresowaniem również dlatego, że były prowadzone z wykorzystaniem sprzętu multimedialnego. Poszczególne ćwiczenia były wykonywane przez każdego z uczniów. Kursy przyczyniły się do zdobycia wiedzy obowiązującej na egzaminach zawodowych oraz do nabycia umiejętności przydatnych na rynku pracy co zostało potwierdzone otrzymanym dyplomem i certyfikatami.
Kurs baristy dla nauczycieli
Od 03 do 17 marca 2013r 7 nauczycieli przedmiotów zawodowych uczestniczyło w 40 h kursie baristy obejmującym 5 godzin zajęć teoretycznych i 35 godzin zajęć praktycznych. Szkolenie prowadzone przez trenera baristę II stopnia dotyczyło między innymi technik sporządzania i artystycznego serwowania kawy, sztuki przyrządzania prawdziwego ekspresso, trików i tajemnic malowania na kawie (Latte Art.) , tajników warsztatu profesjonalnego baristy, zasad doboru dodatków i zastawy stołowej, receptur technik obsługi i wykorzystania profesjonalnego sprzętu baristycznego.
Zajęcia szkoleniowe prowadzone były w formie wykładów, ćwiczeń i dyskusji z wykorzystaniem nowoczesnych technik przekazu informacji oraz profesjonalnego sprzętu baristycznego: ekspresów ciśnieniowych, młynków do kawy, francuskiej prasy kafetierki, tamponów z dowolnością wykorzystania produktów. Zajęcia były wzbogacone o prezentację filmów edukacyjnych. Kurs baristy wydatnie przyczynił się do poszerzenia treści programowych w ramach planowanego wprowadzenia specjalizacji technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Kurs baristy dla uczniów
Równolegle do kursów barmana w ramach Projektu ,,Podkarpacie stawia na zawodowców” odbył się w naszej szkole kurs baristy dla 15 uczniów ze wszystkich kierunków kształcenia zawodowego.
Kurs składał się z:
a) części teoretycznej obejmującej informację:
- o rodzajach surowca do parzenia kawy;
- stopniu jego rozdrobnienia;
- sprzęcie i sposobie parzenia kawy;
- wpływu kawy na organizm ludzki;
b) części praktycznej obejmującej:
- sporządzania kawy przez każdego uczestnika po turecku, w naczyniach filtrujących, w profesjonalnych ekspresach ciśnieniowych;
- różne sposoby podawania kawy;
- dodatki urozmaicające aromat i smak naparu z kawy.
Profesjonalny sposób prowadzenia zajęć z wykorzystaniem projektora multimedialnego, komputera, filmów, dużej umiejętności prowadzącego baristy, interesujące metody zajęć sprawiły, że uczniowie bardzo chętnie uczęszczali na kurs. Nabyta wiedza i umiejętności zostaną wykorzystane w części praktycznej i teoretycznej egzaminu zawodowego.
- pracownia doradcy zawodowego
Utworzenie, wyposażonej w profesjonalny sprzęt i pomoce dydaktyczne, pracowni doradztwa zawodowego umożliwi stymulację rozwoju zawodowego młodzieży prowadzącą do aktywnego i samodzielnego wyboru własnej drogi zawodowej. Cel ten może być spełniony poprzez zapewnienie odpowiednich warunków i środków a także opracowanie specjalnych zróżnicowanych odpowiednio do wieku osób programów i metod.
- inne działania, wyjazdy dydaktyczne
I wyjazd dydaktyczny do Krakowa
Zgodnie z sugestiami i planami na przyszłość młodzieży zorganizowano 15 listopada 2013r wyjazd dydaktyczny na Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Wydział Technologii Żywienia.
Pobyt na krakowskiej uczelni składał się z 2 części:
- udział w wykładzie Pani dr Doroty Gumul z Wydziału Technologii Żywności, Katedra Technologii Węglowodanów pt. „Produkcja płatków, granulatu i aglomeratu skrobiowego” poświęconego modyfikacjom skrobii;
- zapoznania się z atrakcyjnym wyposażeniem pracowni naukowych w których prowadzone są badania i zajęcia studentów.
Z dużym zainteresowaniem uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum żywienia i gospodarstwa domowego, technikum hotelarstwa i technikum kelner uczestniczyli w wykładzie poświęconym fizycznym, chemicznym i biologicznym metodom modyfikacji skrobii. Dowiedzieli się o sposobach modyfikacji, zastosowaniu skrobii modyfikowanej jako dodatku do żywności.
Wieloletnia tradycja, korzystanie ze środków unijnych przyczyniła się do wyposażenia pracowni naukowych Uniwersytetu Rolniczego w profesjonalny sprzęt. Mieliśmy okazję zapoznać się z nim w laboratorium badań sensorycznych, genetycznych, analizy chemicznej żywności, metod fizycznych i chemicznych utrwalania żywności.
Pobyt na uczelni przyczyni się do zainteresowania uczniów podjęciem dalszej nauki na wyższych uczelniach, zapoznania się z nowoczesnymi metodami badań żywności.
II wyjazd dydaktyczny do Krakowa
Zgodnie z kierunkami kształcenia w naszej szkole i planami na przyszłość uczniów technikum zorganizowano drugi równorzędny o podobnym programie wyjazd dydaktyczny na Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Wydział Technologii Żywienia, w dniu 19 grudnia 2013r.
Pobyt na krakowskiej uczelni składał się z 2 części:
- udział w wykładzie Pana dr Jacka Rożnowskiego z Wydziału Technologii Żywności, Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności pt. „Białka w żywności” poświęconego właściwościom funkcjonalnym i modyfikacjom biologicznym białek i ich zastosowaniu w produkcji żywności;
- zapoznania się z atrakcyjnym wyposażeniem pracowni naukowych, w których prowadzone są badania i zajęcia studentów.
Pobyt na uczelni:
- zapoznanie się z atrakcyjnie przedstawionymi przez Panią Dziekan dr hab. inż. Agnieszkę Filipiak-Florkiewicz kierunkami kształcenia;
- udział w wykładzie poświęconym właściwościom funkcjonalnym białek, nowym metodom modyfikacji białek, wykorzystaniu ich w produkcji żywności;
- spotkanie ze studentami na wykładzie.
Atrakcyjne wyposażenie pracowni naukowych do prowadzenia badań sensorycznych, genetycznych i analizy chemicznej żywności był dla większości uczniów technikum naszej małej wiejskiej szkoły dużym przeżyciem i pozytywnie zmotywował do realizacji planów życiowych związanych z dalszym kształceniem na kierunkach będących kontynuacją specjalności nauczanych w naszej szkole.
III wyjazd dydaktyczny do Krakowa
Uwzględniając kierunki kształcenia w naszej szkole i duże zainteresowanie uczniów zorganizowano, zgodnie z złożonym budżetem, wyjazd dydaktyczny na Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Wydział Technologii Żywienia, w dniu 24 czerwca 2014r.
Pobyt na krakowskiej uczelni składał się z 2 części:
- udział w wykładzie Pana prof. Krzysztofa Surówki z Wydziału Technologii Żywności, Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności pt. „Główne metody konserwacji żywności” poświęconego sposobom utrwalania żywności z uwzględnieniem najnowszych metod;
- zapoznania się z atrakcyjnym wyposażeniem pracowni naukowych, w których prowadzone są badania i zajęcia studentów.
Tematyka wykładu związana z materiałem nauczania przyczyni się do wzbogacenia wiedzy omawianej w ramach przedmiotów zawodowych obowiązującej na egzaminie z przygotowania zawodowego.
I wyjazd dydaktyczny do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie
W dniu 30-10-2013r. 40 uczniów naszej szkoły ze wszystkich kierunków kształcenia zawodowego uczestniczyło w wycieczce przedmiotowej do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.
Celem wyjazdu było zapoznanie się z szeroką ofertą badań biologicznych, chemicznych i fizycznych żywności oraz nowoczesną aparaturą kontrolno-pomiarową.
Korzystając z przychylności P. dyrektora i pracowników stacji podzieleni na grupy uczniowie zapoznali się z badaniami:
- sensorycznymi;
- mikrobiologicznymi;
- radiologicznymi;
- chemicznymi żywności oraz działaniem specjalistycznych urządzeń do analizy żywności i interpretacją wyników badań.
Ważnym aspektem pobytu Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej było zaznajomienie uczniów ze sposobami dostosowania polskich przepisów dotyczących jakości żywności z obowiązującymi w tym zakresie przepisami unijnymi.
Dużym zainteresowaniem uczniów cieszyła się powiązana z pokazem pogadanka o znakowaniu żywności wartością odżywczą i obowiązującymi informacjami umieszczonymi na opakowaniu.
Tematyka, zakres informacji zaprezentowany uczniom, bezpieczeństwo żywności, żywność modyfikowana, substytuty żywności, żywność specjalnego przeznaczenia jest ściśle związany z obowiązującym materiałem nauczania.
Uzyskane wiadomości i umiejętności wydatnie przyczynią się do zrozumienia procedur znakowania jakością, mechanizmów badania jakości żywności oraz umożliwią uzyskanie lepszych wyników na egzaminach zewnętrznych z przygotowania zawodowego.
II wycieczka do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie
W dniu 26 czerwca 2014r. 50-ciu uczniów z technikum żywienia i gospodarstwa domowego, technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum hotelarstwa, technikum kelner Zespołu Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu, czyli ze wszystkich kierunków kształcenia w naszej szkole, zapoznało się z metodami badań, sprzętem wykorzystywanym w Dziale Żywności Wojewódzkiej Stacji Sanitarno–Epidemiologicznej Rzeszowie oraz z systemem zapewniania jakości żywności HACCP.
Problematyka badań, ocena jakości żywności są ważnym elementem omawianym na przedmiotach zawodowych zgodnie z obowiązująca podstawą programową w w/w technikum.
Uczniowie naszej szkoły nie mają możliwości praktycznego zapoznania się z metodyka badań i wykorzystywanymi urządzeniami.
Pragniemy nadmienić, że wyjazdy do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie są tradycją kontynuowaną w naszej szkole od wielu lat i dlatego ujęliśmy je w ramach realizacji Projektu KL ,,Podkarpacie stawia na zawodowców’’.
Zespół Szkół Zawodowych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Pustkowie Osiedlu
Pustków Osiedle 34
Pustków 3