Zespół Szkół Zawodowych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Pustkowie Osiedlu

  • Technikum
Pustków Osiedle 34
39-206, Pustków 3
Telefon: 14-6818739|www.zszpustkow.vel.pl
www.zszpustkow@edu.pl

Kierunki

  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik żywienia i gospodarstwa domowego
  • technik hotelarstwa
  • technik kelner

Szkoła realizuje cele określone w ustawie o systemie oświaty oraz przepisach wydawanych na jej podstawie

     -wspomaga rodzinę w spełnianiu jej roli wychowawczej

     -sprawuje opiekę nad uczniami szczególnie uzdolnionymi

     -upowszechnia wiedzę ekologiczną oraz kształtuje właściwe podstawy wobec problemów ochrony środowiska

     -w miarę możliwości udziela pomocy uczniom będącym w trudnej sytuacji materialnej

     -umożliwia absolwentom dokonanie świadomego wyboru dalszego kierunku kształcenia lub wykonywania właściwego wyboru zawodu

      - w ramach działań wychowawczych przygotowuje uczniów do odpowiedzialności za rozwój Kraju

        Osiągnięcia

                    -patronat Akademii Obrony Narodowej dla Liceum Ogólnokształcącego

       -Zespół Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu w gronie najlepszych szkół    zawodowych w Polsce-osiągamy bardzo wysokie wyniki zdawalności egzaminu zawodowego

        -szkoła realizuje program staży dla uczniów Technikum w ramach projektu Leonardo da Vinci – Projekty Mobilności

        -Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa  w Krośnie objęła szkołę patronatem

Co zrealizowano w projekcie:                                                                                        

- kwota przyznana: 247 498,39 zł.                                                                  

  •  - liczba uczniów, którzy skorzystali ze wsparcia: 128 w tym K – 76,   M – 52 
  • pracownie

Pracownie wyposażone zostały w nowoczesny sprzęt gastronomiczny, hotelarski, do nauki języków obcych, do planowania żywienia i produkcji gastronomicznej wymieniony w ramach warunków realizacji kształcenia w zawodzie nowej podstawy programowej, przy wykorzystaniu doświadczenia ze współpracy z pracodawcami aby przygotować jak najlepiej naszych uczniów do pracy w kształconych w szkole zawodach.

Grupą docelową są wszyscy uczniowie kierunku: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik kelner, technik hotelarstwa. Wydatek związany z modernizacją treści nauczania na wyżej wymienionych kierunkach kształcenia w ZSZ Pustków Osiedle, przyczyni się do poszerzenia i dostosowania wiedzy i umiejętności przydatnych na praktykach zawodowych i w pracy po ukończeniu szkoły.                                                                                          

  • utworzono pracownie:

- języka angielskiego zawodowego

- planowania żywienia i produkcji gastronomicznej

- doposażono pracownie:

- gastronomiczną

- hotelarską

 

  •  praktyki 

-   II-III. 2013r. 50-ciu uczniów

-   IX. 2014r. 26-ciu uczniów

 

W ramach projektu KL „Podkarpacie stawia na zawodowców” oraz zgodnie z programem nauczania uczniowie, II-ich , III-ich i IV-ych, klas technikum hotelarstwa, technikum kelner i technikum żywienia odbyli 2 tygodniową praktykę w DW WAM Zakopane.

 

W profesjonalnie wyposażonych obiektach hotelowych na poszczególnych stanowiskach pracy: recepcji, jadalni, pokojach gościnnych, kuchni, dziale marketingu uczniowie doskonalili w praktyce swoje umiejętności zawodowe. W trakcie realizowanych zajęć wykazali się dużą wiedzą teoretyczną i umiejętnościami praktycznymi wymaganymi na poszczególnych kierunkach kształcenia co będzie udokumentowane „Certyfikatem o odbyciu praktyki” przydatnym przy staraniu się o pracę po ukończeniu szkoły.

W wolnym po pracy czasie uczniowie mieli możliwość podziwiania piękna Tatr nie tylko z okien hotelu ale również w trakcie spacerów i wycieczek do Zakopanego.

Pobyt uczniów na praktyce w Zakopanem przyczynił się do integracji zespołu klasowego (łącznie z wychowawcą), nauczył współpracy w grupie w trakcie wykonywanej pracy i umiejętności organizowania wspólnie czasu wolnego.

Dyrektor i pracownicy hotelu dołożyli dużo starań aby uczniowie mieli możliwość zdobycia umiejętności praktycznych z wykorzystaniem profesjonalnego sprzętu, stworzyli ciepła i miłą atmosferę, postarali się o bardzo dobre wyżywienie i warunki zakwaterowania.

Atrakcyjne uniformy, zróżnicowane dla poszczególnych kierunków kształcenia, dowóz i przywóz uczniów ze szkoły do ośrodka oraz obiady były dofinansowane w ramach projektu. 

O zadowoleniu uczniów z praktyki świadczył fakt, że chcieli ją przedłużyć jeszcze o tydzień. Z praktykantów zadowolony był również dyrektor ośrodka wczasowego proponując dalszą współpracę.

 

  • kursy

- barmana:    

-   IV. 2013r. dla 7-iu nauczycieli

-   X-XI. 2013r. dla 19-uczniów

-   VI-VII. 2014r. dla 10-ciu uczniów

- baristy:       

-  III. 2013r. dla  7-iu nauczycieli

-  X-XI. 2013r. dla 15-tu uczniów

-  VI-VII. 2014r. dla 20-tu uczniów  

- z doradztwa zawodowego:  

- III. 2014r. dla 22 nauczycieli

- V. 2014r. dla 23 nauczycieli

 

Kurs barmana dla nauczycieli

            W dniach od 06 do 28 kwietnia 2013r odbył się w Zespole Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu kurs barmański dla wszystkich chętnych nauczycieli przedmiotów zawodowych. Tematyka kursu obejmowała technikę sporządzania i serwowania napojów alkoholowych i bezalkoholowych, zasady doboru alkoholu i dodatków zastawy stołowej oraz receptur, organizacje baru i praktyczną prace za barem, towaroznawstwo, sporządzanie karty menu i karty drinków. Szkolenie miało bardzo atrakcyjną formę, której wykłady ćwiczenia, dyskusja odbywały się z wykorzystaniem komputera Internetu i prezentacji multimedialnych. Duże zainteresowanie wzbudzały prezentacje filmów edukacyjnych. W ramach kursu wszyscy nauczyciele dostali materiały szkoleniowe, zaświadczenia i certyfikaty.

Udział nauczycieli w kursie barmana przyczyni się do:

-profesjonalnej realizacji treści nauczania w ramach obowiązującej podstawy programowej objętej reformą szkolnictwa zawodowego;

- wprowadzenia specjalności barmana i baristy w szkole;

- uaktualnienia wiadomości pod kątem wiedzy praktycznej.

 

Kursy barmana dla uczniów

 W październiku i listopadzie 2013r w ramach projektu ,,Podkarpacie stawia na zawodowców” 19 wybranych zgodnie z Regulaminem rekrutacji uczniów naszej szkoły uczestniczyło w kursach barmańskich prowadzonych profesjonalnie przez barmanów.

            Celem kursów było zapoznanie uczniów z rodzajami napojów alkoholowych i bezalkoholowych, sposobami ich wykonania i serwowania, zasadami doboru dodatków i zastawy stołowej, recepturami, sposobami wykonania dekoracji do drinków, doborem alkoholi do potraw, organizacją baru i praktyczną pracą za barem. Kursy cieszyły się u uczniów dużym zainteresowaniem również dlatego, że były prowadzone z wykorzystaniem sprzętu multimedialnego. Poszczególne ćwiczenia były wykonywane przez każdego z uczniów. Kursy przyczyniły się do zdobycia wiedzy obowiązującej na egzaminach zawodowych oraz do nabycia umiejętności przydatnych na rynku pracy co zostało potwierdzone otrzymanym dyplomem i certyfikatami.

 

Kurs baristy dla nauczycieli

            Od 03 do 17 marca 2013r 7 nauczycieli przedmiotów zawodowych uczestniczyło w 40 h kursie baristy obejmującym 5 godzin zajęć teoretycznych i 35 godzin zajęć praktycznych. Szkolenie prowadzone przez trenera baristę II stopnia dotyczyło między innymi technik sporządzania i artystycznego serwowania kawy, sztuki przyrządzania prawdziwego ekspresso, trików i tajemnic malowania na kawie (Latte Art.) , tajników warsztatu profesjonalnego baristy, zasad doboru dodatków i zastawy stołowej, receptur technik obsługi i wykorzystania profesjonalnego sprzętu baristycznego.

            Zajęcia szkoleniowe prowadzone były w formie wykładów, ćwiczeń i dyskusji z wykorzystaniem nowoczesnych technik przekazu informacji oraz profesjonalnego sprzętu baristycznego: ekspresów ciśnieniowych, młynków do kawy, francuskiej prasy kafetierki, tamponów z dowolnością wykorzystania produktów. Zajęcia były wzbogacone o prezentację filmów edukacyjnych. Kurs baristy wydatnie przyczynił się do poszerzenia treści programowych w ramach planowanego wprowadzenia specjalizacji technikum żywienia i usług gastronomicznych.

 

Kurs baristy dla uczniów

 Równolegle do kursów barmana w ramach Projektu ,,Podkarpacie stawia na zawodowców” odbył się w naszej szkole kurs baristy dla 15 uczniów ze wszystkich kierunków kształcenia zawodowego.

Kurs składał się z:

a) części teoretycznej obejmującej informację:

- o rodzajach surowca do parzenia kawy;

- stopniu jego rozdrobnienia;

- sprzęcie i sposobie parzenia kawy;

- wpływu kawy na organizm ludzki;

b) części praktycznej obejmującej:

- sporządzania kawy przez każdego uczestnika po turecku, w naczyniach filtrujących, w profesjonalnych ekspresach ciśnieniowych;

- różne sposoby podawania kawy;

- dodatki urozmaicające aromat i smak naparu z kawy.

 Profesjonalny sposób prowadzenia zajęć z wykorzystaniem projektora multimedialnego, komputera, filmów, dużej umiejętności prowadzącego baristy, interesujące metody zajęć sprawiły, że uczniowie bardzo chętnie uczęszczali na kurs. Nabyta wiedza i umiejętności zostaną wykorzystane w części praktycznej i teoretycznej egzaminu zawodowego.

 

 

  • pracownia doradcy zawodowego

Utworzenie, wyposażonej w profesjonalny sprzęt i pomoce dydaktyczne, pracowni doradztwa zawodowego umożliwi stymulację rozwoju zawodowego młodzieży  prowadzącą do aktywnego i samodzielnego wyboru własnej drogi zawodowej. Cel ten może być spełniony poprzez zapewnienie odpowiednich warunków i środków a także opracowanie specjalnych zróżnicowanych odpowiednio do wieku osób programów i metod.

 

  • inne działania, wyjazdy dydaktyczne

I wyjazd dydaktyczny do Krakowa

      Zgodnie z sugestiami i planami na przyszłość młodzieży zorganizowano 15 listopada 2013r wyjazd dydaktyczny na Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Wydział Technologii Żywienia.

 

      Pobyt na krakowskiej uczelni składał się z 2 części:

  • udział w wykładzie Pani dr Doroty Gumul z Wydziału Technologii Żywności, Katedra Technologii Węglowodanów pt. „Produkcja płatków, granulatu i aglomeratu skrobiowego” poświęconego modyfikacjom skrobii;
  • zapoznania się z atrakcyjnym wyposażeniem pracowni naukowych w których prowadzone są badania i zajęcia studentów.

       Z dużym zainteresowaniem uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum żywienia i gospodarstwa domowego, technikum hotelarstwa i technikum kelner uczestniczyli w wykładzie poświęconym fizycznym, chemicznym i biologicznym metodom modyfikacji skrobii. Dowiedzieli się o sposobach modyfikacji, zastosowaniu skrobii modyfikowanej jako dodatku do żywności.

      Wieloletnia tradycja, korzystanie ze środków unijnych przyczyniła się do wyposażenia pracowni naukowych Uniwersytetu Rolniczego w profesjonalny sprzęt. Mieliśmy okazję zapoznać się z nim w laboratorium badań sensorycznych, genetycznych, analizy chemicznej żywności, metod fizycznych i chemicznych utrwalania żywności.

 Pobyt na uczelni przyczyni się do zainteresowania uczniów podjęciem dalszej nauki na wyższych uczelniach, zapoznania się z nowoczesnymi metodami badań żywności.

 

 

II wyjazd dydaktyczny do Krakowa

      Zgodnie z kierunkami kształcenia w naszej szkole i planami na przyszłość uczniów technikum zorganizowano drugi równorzędny o podobnym programie wyjazd dydaktyczny na Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Wydział Technologii Żywienia, w dniu 19 grudnia 2013r.

Pobyt na krakowskiej uczelni składał się z 2 części:

  • udział w wykładzie Pana dr Jacka Rożnowskiego z Wydziału Technologii Żywności, Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności pt. „Białka w żywności” poświęconego właściwościom funkcjonalnym i modyfikacjom biologicznym białek i ich zastosowaniu w produkcji żywności;
  • zapoznania się z atrakcyjnym wyposażeniem pracowni naukowych, w których prowadzone są badania i zajęcia studentów.

      Pobyt na uczelni:

  • zapoznanie się z atrakcyjnie przedstawionymi przez Panią Dziekan dr hab. inż. Agnieszkę Filipiak-Florkiewicz kierunkami kształcenia;
  • udział w wykładzie poświęconym właściwościom funkcjonalnym  białek, nowym metodom modyfikacji białek, wykorzystaniu ich w produkcji żywności;
  • spotkanie ze studentami na wykładzie.

      Atrakcyjne wyposażenie pracowni naukowych do prowadzenia badań sensorycznych, genetycznych i analizy chemicznej żywności był dla większości uczniów technikum naszej małej wiejskiej szkoły dużym przeżyciem i pozytywnie zmotywował do realizacji planów życiowych związanych z dalszym kształceniem na kierunkach będących kontynuacją   specjalności nauczanych w naszej szkole.

 

III wyjazd dydaktyczny do Krakowa

        Uwzględniając kierunki kształcenia w naszej szkole i duże zainteresowanie uczniów  zorganizowano, zgodnie z złożonym budżetem, wyjazd dydaktyczny na Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Wydział Technologii Żywienia, w dniu 24 czerwca  2014r.

        Pobyt na krakowskiej uczelni składał się z 2 części:

  • udział w wykładzie Pana prof. Krzysztofa Surówki  z Wydziału Technologii Żywności, Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności pt. „Główne metody konserwacji żywności” poświęconego sposobom utrwalania żywności z uwzględnieniem najnowszych metod;
  • zapoznania się z atrakcyjnym wyposażeniem pracowni naukowych, w których prowadzone są badania i zajęcia studentów.

       Tematyka wykładu związana z materiałem nauczania przyczyni się do wzbogacenia wiedzy omawianej w ramach przedmiotów zawodowych obowiązującej na egzaminie z przygotowania zawodowego.

 

 

I wyjazd dydaktyczny do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie

            W dniu 30-10-2013r. 40 uczniów naszej szkoły ze wszystkich kierunków kształcenia zawodowego uczestniczyło w wycieczce przedmiotowej do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie. 

Celem wyjazdu było zapoznanie się z szeroką ofertą badań biologicznych, chemicznych i fizycznych żywności oraz nowoczesną aparaturą kontrolno-pomiarową.

Korzystając z przychylności P. dyrektora i pracowników stacji podzieleni na grupy uczniowie zapoznali się z badaniami:

- sensorycznymi;

- mikrobiologicznymi;

- radiologicznymi;

- chemicznymi żywności oraz działaniem specjalistycznych urządzeń do analizy żywności i interpretacją wyników badań.

Ważnym aspektem pobytu Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej było zaznajomienie uczniów ze sposobami dostosowania polskich przepisów dotyczących jakości żywności z obowiązującymi w tym zakresie przepisami unijnymi.

Dużym zainteresowaniem uczniów cieszyła się powiązana z pokazem pogadanka o znakowaniu żywności wartością odżywczą i obowiązującymi informacjami umieszczonymi na opakowaniu.

Tematyka, zakres informacji zaprezentowany uczniom, bezpieczeństwo żywności, żywność modyfikowana, substytuty żywności, żywność specjalnego przeznaczenia jest ściśle związany z obowiązującym materiałem nauczania.

Uzyskane wiadomości i umiejętności wydatnie przyczynią się do zrozumienia procedur znakowania jakością, mechanizmów badania jakości żywności oraz umożliwią uzyskanie lepszych wyników na egzaminach zewnętrznych z przygotowania zawodowego.

 

II wycieczka do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie

W dniu 26 czerwca 2014r. 50-ciu uczniów z technikum żywienia i gospodarstwa domowego, technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum hotelarstwa, technikum kelner Zespołu Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu, czyli ze wszystkich kierunków kształcenia w naszej szkole, zapoznało się z metodami badań, sprzętem wykorzystywanym w Dziale Żywności Wojewódzkiej Stacji Sanitarno–Epidemiologicznej Rzeszowie oraz z systemem zapewniania jakości żywności HACCP.

Problematyka badań, ocena jakości żywności są ważnym elementem omawianym na przedmiotach zawodowych zgodnie z obowiązująca podstawą programową w w/w technikum.

Uczniowie naszej szkoły nie mają możliwości praktycznego zapoznania się z metodyka badań i wykorzystywanymi urządzeniami.

Pragniemy nadmienić, że wyjazdy do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie są tradycją kontynuowaną w naszej szkole od wielu lat i dlatego ujęliśmy je w ramach realizacji Projektu KL ,,Podkarpacie stawia na zawodowców’’.

Pustków Osiedle 34, Pustków 3

Zespół Szkół Zawodowych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Pustkowie Osiedlu

Pustków Osiedle 34
Pustków 3