Zespół Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie
- Technikum nr 10
- Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 9
35-205, Rzeszów
Telefon: 17-748-31-00|zss.rze.pl
zsspoz@poczta.onet.pl;kontakt@zss.rze.pl
Kierunki
- technik eksploatacji portów i terminali
- technik organizacji reklamy
- technik hotelarstwa
- technik żywienia i usług gastronomicznych
- technik technologii żywności
- kelner
- technik analityk
- piekarz
- cukiernik
- kucharz
- operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
Misja szkoły „Wzrastając w miłości i bezpieczeństwie uczymy się odpowiedzialności i współpracy”
Cele i zadania szkoły:
- umożliwienie uczniom poszczególnych szkół zdobycie wiedzy
i umiejętności określonych w charakterystykach zawodowych absolwentów, niezbędnych do uzyskania świadectwa ukończenia szkoły i dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, - przygotowanie absolwentów do świadomego wyboru dalszego kształcenia się lub wykonywania wybranego zawodu,
- wychowanie służące rozwijaniu u młodzieży poczucia odpowiedzialności, miłości do ojczyzny, poszanowania polskiego dziedzictwa kulturowego przy jednoczesnym otwarciu na wartości kultury Europy i świata,
- zapewnienie każdemu uczniowi warunków niezbędnych do jego wszechstronnego rozwoju, przygotowanie do wypełnienia obowiązków rodzinnych i obywatelskich w oparciu o zasady solidarności, demokracji, tolerancji, sprawiedliwości i wolności.
Szkoła posiada dobrze wyposażone pracownie, własny internat; jest bezpieczna i przyjazna. Od lat pozyskuje środki unijne na unowocześnianie swojej bazy dydaktycznej oraz na szkolenia, kursy, praktyki, staże krajowe i zagraniczne dla uczniów oraz kadry pedagogicznej.
Główne działania i osiągnięcia szkoły:
- osiągnięcie bardzo wysokiego ( Poziom A) i wysokiego (Poziom B) stopnia wypełniania wymagań Państwa – stwierdzone w wyniku przeprowadzonej ewaluacji zewnętrznej szkoły w roku szkolnym 2014/2015.
- spełnianie oczekiwań rynku pracy i wprowadzenie do kształcenia nowych zawodów: technik organizacji reklamy, technik eksploatacji portów i terminali.
- tworzenie klas patronackich. Patronat nad oddziałami objęli: Politechnika Rzeszowska, Uniwersytet Rzeszowski i Port Lotniczy Rzeszów-Jasionka.
- realizacja praktyk zagranicznych i krajowych z programów unijnych (Leonardo da Vinci, Erazmus+, PO KL).
- promowanie i popularyzowanie zasad zdrowego stylu życia.
- rozwijanie zainteresowań uczniów i motywowanie do udziału w konkursach i olimpiadach; laureaci i finaliści w: Olimpiadzie Wiedzy o Żywności i Żywieniu, Olimpiadzie Wiedzy Hotelarskiej, Ogólnopolskim Konkursie Języka Angielskiego, Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym i wielu innych.
- współpraca z wieloma pracodawcami, uczelniami wyższymi, szkołami zawodowymi w kraju i za granicą.
- pielęgnowanie historii i podtrzymywanie tradycji szkoły poprzez utworzenie Muzeum Mleczarstwa w szkole oraz zgromadzenie w nim unikatowych zbiorów maszyn, urządzeń, sprzętu i dokumentów.
Szkoła posiada Certyfikat „Szkoły promującej zdrowie”, Certyfikat „Szkoły bez przemocy”, Certyfikat „Bezpiecznej szkoły” i Certyfikat „Szkoły Przedsiębiorczej”.
Co zrealizowano w projekcie
W ramach realizowanego w szkole projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców” uczniowie uczestniczyli w:
- praktykach krajowych (135 uczniów),
- stażach wyjazdowych (58 uczniów),
- kursach – barmański, kelnerski, baristyczny, dietetyki, stewardess, organizacji imprez okolicznościowych, języka włoskiego, języka angielskiego zawodowego, carvingu, organizacji imprez cateringowych, gotowania (121 uczniów),
- szkoleniu z autuprezentacji (93 uczniów).
Ponadto zmodernizowano w ramach projektu szkolne pracownie kształcenia zawodowego:
- pracownia chemiczna i analityczna,
- pracownia gastronomiczna,
- pracownia obsługi klienta,
- pracownia fotograficzna,
- pracownia „szkolne biuro turystyczne”.
Zostały wyposażone one w nowoczesny sprzęt, urządzenia, pomoce naukowe, literaturę fachową i podręczniki.
Pracownia doradztwa zawodowego została doposażona w sprzęt komputerowy, materiały dydaktyczne w postaci filmów, książek, informatorów i.t.p.
Jedna nauczycielka ukończyła bezpłatne studia podyplomowe z doradztwa zawodowego w ramach projektu.
Zespół Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie
Warszawska 20
Rzeszów