Zespół Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie

  • Technikum nr 10
  • Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 9
Warszawska 20
35-205, Rzeszów
Telefon: 17-748-31-00|zss.rze.pl
zsspoz@poczta.onet.pl;kontakt@zss.rze.pl

Kierunki

  • technik eksploatacji portów i terminali
  • technik organizacji reklamy
  • technik hotelarstwa
  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik technologii żywności
  • kelner
  • technik analityk
  • piekarz
  • cukiernik
  • kucharz
  • operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego

Misja szkoły „Wzrastając w miłości i bezpieczeństwie uczymy się odpowiedzialności i współpracy”

 

Cele i zadania szkoły:

  1. umożliwienie uczniom poszczególnych szkół zdobycie wiedzy
    i umiejętności określonych w charakterystykach zawodowych absolwentów, niezbędnych do uzyskania świadectwa ukończenia szkoły i dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe,
  2. przygotowanie absolwentów do świadomego wyboru dalszego kształcenia się lub wykonywania wybranego zawodu,
  3. wychowanie służące rozwijaniu u młodzieży poczucia odpowiedzialności, miłości do ojczyzny, poszanowania polskiego dziedzictwa kulturowego przy jednoczesnym otwarciu na  wartości kultury Europy i świata,
  4.  zapewnienie każdemu uczniowi warunków niezbędnych do jego wszechstronnego rozwoju, przygotowanie do wypełnienia obowiązków rodzinnych i obywatelskich w oparciu o zasady solidarności, demokracji, tolerancji, sprawiedliwości i wolności.

 

Szkoła posiada dobrze wyposażone pracownie, własny internat; jest bezpieczna i przyjazna. Od lat pozyskuje środki unijne na unowocześnianie swojej bazy dydaktycznej oraz na  szkolenia, kursy, praktyki, staże krajowe i zagraniczne dla uczniów oraz kadry pedagogicznej.

Główne działania i osiągnięcia szkoły:

- osiągnięcie bardzo wysokiego ( Poziom A) i wysokiego (Poziom B) stopnia wypełniania wymagań Państwa – stwierdzone w wyniku przeprowadzonej ewaluacji zewnętrznej szkoły w roku szkolnym 2014/2015.

- spełnianie oczekiwań rynku pracy i wprowadzenie do kształcenia nowych zawodów: technik organizacji reklamy, technik eksploatacji portów i terminali.

- tworzenie klas patronackich. Patronat nad oddziałami objęli: Politechnika Rzeszowska, Uniwersytet Rzeszowski i Port Lotniczy Rzeszów-Jasionka.

- realizacja praktyk zagranicznych i krajowych z programów unijnych (Leonardo da Vinci, Erazmus+, PO KL).

- promowanie i popularyzowanie zasad zdrowego stylu życia.

- rozwijanie zainteresowań uczniów i motywowanie do udziału w konkursach i olimpiadach; laureaci i finaliści w: Olimpiadzie Wiedzy o Żywności i Żywieniu, Olimpiadzie Wiedzy Hotelarskiej, Ogólnopolskim Konkursie Języka Angielskiego, Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym i wielu innych.

- współpraca  z wieloma pracodawcami, uczelniami wyższymi, szkołami zawodowymi w kraju i za granicą.

- pielęgnowanie historii i podtrzymywanie tradycji szkoły poprzez utworzenie Muzeum Mleczarstwa w szkole oraz zgromadzenie w nim unikatowych zbiorów maszyn, urządzeń, sprzętu i dokumentów.

Szkoła posiada Certyfikat „Szkoły promującej zdrowie”, Certyfikat „Szkoły bez przemocy”, Certyfikat „Bezpiecznej szkoły” i Certyfikat „Szkoły Przedsiębiorczej”.

 

Co zrealizowano w projekcie

W ramach realizowanego w szkole projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców” uczniowie uczestniczyli w:

  • praktykach krajowych (135 uczniów),
  • stażach wyjazdowych (58 uczniów),
  • kursach – barmański, kelnerski, baristyczny, dietetyki, stewardess, organizacji imprez okolicznościowych, języka włoskiego, języka angielskiego zawodowego, carvingu, organizacji imprez cateringowych, gotowania (121 uczniów),
  • szkoleniu z autuprezentacji (93 uczniów).

Ponadto zmodernizowano w ramach projektu szkolne pracownie kształcenia zawodowego:

  1. pracownia chemiczna i analityczna,
  2. pracownia gastronomiczna,
  3. pracownia obsługi klienta,
  4. pracownia fotograficzna,
  5. pracownia „szkolne biuro turystyczne”.

Zostały wyposażone one w nowoczesny sprzęt, urządzenia, pomoce naukowe, literaturę fachową i podręczniki.

Pracownia doradztwa zawodowego została doposażona w sprzęt komputerowy, materiały dydaktyczne w postaci filmów, książek, informatorów i.t.p.

Jedna nauczycielka ukończyła bezpłatne studia podyplomowe z doradztwa zawodowego w ramach projektu.

 

Warszawska 20, Rzeszów

Zespół Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie

Warszawska 20
Rzeszów